Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 31 Głosów - 3.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tempo oraz prędkość - jak?
Autor Wiadomość
Szpuk Offline
BOLD
Administrator

Ilość postów: 438
Reputacja: 2
Tempo oraz prędkość - jak?
Wiem że jest tu kilka osób które znają się na tym bardzo dobrze więc mam małe ale ważne pytanie ;-) czy bit się robi od razu pod wokal czy po zrobieniu podkładu pod wokal mogę sobie dopasować tempo oraz prędkość? Bo zrobiłem już bity ale nie za bardzo wychodzi mi zmiksowanie tego w całość tz nie wiem w czym błąd. Bit i wokal łącze w Audacity. Może zły program jednak?

Regulamin: czytaj
Jak wstawić video lub mp3 do posta: czytaj

03-01-2009 04:55 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Maha Offline
Super Moderator
*
Moderator

Ilość postów: 224
RE: Tempo oraz prędkość - jak?
Jeśli robiłeś beat od podstaw, czyli sam wymyślałeś melodię to da się tak zrobić. Jeśli samplowałeś to musisz trochę kombinować, bo zwykle sampel nie ma tego samego tempa co wokal. Przyjmijmy na to, że wokal jest robiony pod beat, który ma 97 bpm, a Ty masz sampel, który ma 90 bpm, wtedy po sklejeniu całości, wokal z bitem zaczną się kłócić. Moja rada jest taka, zobacz ile Twój beat ma bpm a ile ma wokal. Wtedy, wrzuć beat pod jakiś program (może to być Audacity) i zwiększ/zmniejsz prędkość beatu. Przykładowo beat 90bpm, wokal 88bpm, zmniejsz prędkość beatu o 2 i zacznie hulać Smile Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi xD
03-01-2009 07:10 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
danio Offline
Nowy
*

Ilość postów: 4
Trzeba się dobrze przyjrzeć musi gdzieś być funkcja do ustawiania tempa sampli może to się nazywać na przykład:Time Stretcher

http://www.youtube.com/watch?v=2nym7GgWfmE
03-01-2009 08:52 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
theblackdead Offline
Nowy
*

Ilość postów: 3
Reputacja: 1
To wsyztsko zależy od tego na jakim sofcie pracujesz. Na większości SQC jeśli pracujesz w midi, to masz w zasadzie nieograniczone możliwości kombinowania z prędkością. Jesli używasz gotowych sampli czy loop'ów, to tutaj jest znacznie gorzej. Aby to w miarę brzmiało, to możesz zmienić tempo w przedziale 1-20%, w zależności od sampla. Czyli nie za wiele.

The Black Dead - Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare...
08-02-2009 11:58 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: